nederlandse voice-over René Scharenborg presenteert

PhotoCollage_1688985342616

nederlandse voice-over René ScharenBorg presenteert zijn nieuwste website. de 54 jarige voice-over/stemacteur uit groningen timmert al een aantal jaren aan de weg en deze website laat zien en horen welke ontwikkeling hij heeft doorgemaakt.

Op je 45e besloot je het over een hele andere boeg te gooien, je was callcentermedewerker en toen ineens Voice-Over/Stemacteur, watskeburt?
De belangrijkste reden ik liep vast, het was net of mijn leven zei tot hier en niet verder. Ik was volkomen leeg, wist niet meer wat ik wilde en kon geen weg vooruit bepalen. Mijn wil om te leven was aan het verdwijnen en mijn straat begon dood te lopen. 2 stappen waren noodzakelijk, de eerste Hulp en de tweede Onderzoeken waar ik blij van wordt, wat mijn hart sneller doet laten slaan. Toen ik besloot Voice-Over/Stemacteur te worden, realiseerde ik me toen nog niet dat ik echt aan het begin stond. Het is echt een vak en daar moet je je echt in ontwikkelen en groeien. Er wordt vaak wat gemakkelijk over gedacht.

Er wordt gemakkelijk over gedacht zeg je, wat bedoel je daarmee?
Je wordt of bent niet ineens een Voice-Over/Stemacteur, daar moet je je echt in ontwikkelen. Een snelle cursus is echt niet voldoende. Je moet leren je eigen muziekinstrument (mond,keel, tong etc) te ontwikkelen, te beheersen. Daarnaast is het belangrijk dat je articulatie goed is en dat je weet wat je zegt en ook op welke manier, met welke emotie. Kortom dat doe je niet zomaar even, althans dat is mijn ervaring.

Dus het ging niet meteen goed?
Nee zeker niet. Mijn eerste opdrachten kon ik alleen met kracht mijn stem naar buiten brengen. Soms zelfs letterlijk schreeuwen en vaak opnieuw en opnieuw, steeds weer struikelen. In het begin was het echt werken en werken en het was niet altijd even leuk. Ik had het gevoel dat ik veel beter kon, dus met dat vertrouwen ben ik aan de slag gegaan en koos voor de weg van de ontwikkeling. Wat mij ook enorm heeft geholpen is het vertrouwen en steun van anderen in mij, het was en is net dat zetje wat je verder helpt.

Je kiest in je communicatie vaak voor openheid en gaat kwetsbaarheden niet uit de weg, moet iedereen weten hoe zielig je bent?
Haha nee zielig ben ik zeker niet. We zijn mensen, we zijn per definitie kwetsbaar. Als mens maak je fouten en dat hoort bij mens zijn. Hoe kwetsbaarder je je opstelt, hoe beter je jezelf kent en minder kwetsbaar je wordt. Ik geloof erin dat door juist open te zijn en kwetsbaar, je dat uiteindelijk alleen maar sterker maakt. Tenminste zo ervaar ik het zelf wel.

Hoe vertaalt die kwetsbaarheid zich in je werk?
Communicatie is het proces van binnen naar buiten. Wat je voelt, breng je met emotie naar buiten. Kwetsbaarheid doet iets met je, het raakt je, het komt binnen. Hoe meer je dat kan vertalen, hoe meer je de ander bereikt. Communicatie doe je in mijn optiek om een ander te bereiken, in beweging te krijgen. Communicatie is in mijn optiek altijd gericht op de ander en door Kwetsbaarheid kan het stromen.

Wat zijn je sterke kanten en welke punten kun je nog verbeteren?
Ik heb een veelzijdige stem, van rust tot energiek, van intens tot zakelijk. Een uniek, bekend geluid. Mijn stem is breed inzetbaar. Ook ben ik gefocust op een zo goed mogelijk eindproduct. Kwaliteit gaat voor mij altijd boven kwantiteit. Altijd gericht op klanttevredenheid. Ik mag wel eens zekerder van mezelf zijn. Toch houdt die onzekerheid me ook scherp en helpt het ook om weer beter te worden. Dit is een ontwikkelvak en helpt me ook dichter bij mezelf te komen.

Je stem helpt je dichterbij jezelf te komen?
Jazeker, ieder zijn of haar stem is heel persoonlijk. Je hoort alles in een stem en hoe dichter ik bij bij mezelf kom hoe beter de ander in beweging komt en we zijn goed onderweg. Het uiten van je stem is per definitie al heel kwetsbaar.

Je hebt nu een nieuwe website en bent daar heel blij mee, wat maakt deze website anders dan de vorige?
Op de vorige website(s) lag de nadruk nog heel erg op wat ik zelf mooi en leuk vindt. Ik ben bijvoorbeeld heel tevreden over mijn vorige website, alleen de website wordt gemaakt voor de klant en niet voor mezelf. Daarnaast had ik behoefte aan een nieuwe uitstraling en een breder overzicht van mijn stem. Er staan nu diverse demo’s op die mijn rustige, drukke en lage stem laten horen. Ik ben de laatste jaren als mens en Voice-Over gegroeid en dat zie je terug in de nieuwe website.

Je geeft aan dat je alleen niets kunt, samen bereik je succes. Voice-Over is best een eenzaam vak, je doet daar het meeste zelf. Hoe zie jij hierin Samen?
Zonder mijn prachtige vrouw zou ik nooit de stappen hebben kunnen zetten die ik nu zet. Haar geloof in mij, is voor mij een grote motivator. Ook collega Voice-Overs hebben mij geholpen om mezelf steeds verder te ontwikkelen. Zonder het talent van fotograaf John Huff zou ik niet van die mooie foto’s hebben. De dames van webjuffie.nl hebben een prachtige website gebouwd en voor mij heel belangrijk waarin ik mezelf terug herken. Kijk elke keer vol trots naar de website. Zo zie je dat het altijd een samenwerking is. Ook bij opdrachten heb je meerdere partijen nodig voor een goed eindresultaat.

Trots op je website?
Ja absoluut. Als ik me realiseer welke stappen ik de afgelopen jaren heb gezet, dan kan ik dat soms helemaal niet beseffen. Eerder had ik dit voor onmogelijk gehouden. En nu zie ik dit terug in de website en ook mijn eigen ontwikkeling. Ik zie en hoor mezelf weer terug. Mijn stem heeft me al zoveel gegeven.

Wat gaat je stem je nog meer geven? Waar hoop je op?
Ik ben elke dag met mijn stem bezig. Hoe zeg ik iets, waarom zeg ik het zo, op welke toon. Ik heb vaak het gevoel dat ik opnieuw moest leren praten en nu kan ik praten en merk en voel ik nog veel ruimte voor verdere ontwikkeling . Ik droom dat ik mijn stem mag koppelen aan een prachtige natuurfilm, documentaire, filmtrailer. Waar ik vooral op hoop dat mijn stem door gaat breken in Nederland en ik zou nog wel een podcast willen maken. Graag samen met iemand en wie weet of dat nog op mijn pad komt.

Je profileert je als Nederlandse Voice-Over, geen buitenlandse talen in het repertoire?
Nee, ik wil kwaliteit leveren en communiceer van binnen naar buiten. Ik kan niet dezelfde kwaliteit leveren in een andere taal en daarnaast vind ik Nederlands prachtig en vind ik het simpel en duidelijk. Je weet meteen wat ik je kan bieden. Kwaliteit in het Nederlands.

Bedankt voor dit leuke interview. Ik kan hier uren met je over praten, alleen of de lezer daarop zit te wachten. Wat zou je als laatste aan de lezer mee willen geven?
Jij ook bedankt en zeker kunnen we hier uren over praten. Geweldig vak Voice-Over het heeft me mijn leven teruggeven. Maar ok. Inderdaad of de lezer hierop zit te wachten. Onderzoek wat je blij maakt, wat je hart sneller doet kloppen. De keuze om naar mijn gevoel/hart te luisteren was en is de beste ooit. Als je hierin eigen verantwoordelijkheid neemt en leert van het vallen, dan ligt er een prachtige horizon in het verschiet. Oh ja, 1 ding nog, we zijn allemaal mens, laten we milder voor elkaar zijn en ons realiseren dat we allemaal “fouten” maken, dat maakt ons mens. Een fout is een kans op nieuwe inzichten, nieuwe producten, nieuwe verhalen, het is de brandstof voor creatie….