over René ScharenBorg

“Spreken is zoveel meer dan praten, luisteren is zoveel meer dan horen. Wanneer je je verbindt met de tekst, met het persoon daarachter, dan breng je de wereld tot leven.”

over René Scharenborg

leven is leren

Een aanzienlijk deel van mijn leven bracht ik door met het volgen van anderen. Ik was in de veronderstelling dat ik op die manier weinig fout kon doen, want het werkt voor anderen tenslotte ook prima. Uiteindelijk begon ik me alleen te beseffen dat als ik niet mijn eigen fouten zou maken, ik niet kon leren en groeien. Als je altijd een ander nadoet, ben je niet creatief. Je bent dan niet meer dan een kopieerapparaat en valt op geen enkele manier op.

Op mijn beslissing om zelf op te staan en mijn eigen kleuren en vooral geluiden te gaan gebruiken, volgde een ontdekkingstocht van vallen, struikelen, opstaan, weer vallen en weer opstaan. Ik ben mijn eigen wijze gaan volgen en gaan luisteren.

Feedback werd de motor voor mijn ontwikkeling, fouten de brandstof voor mijn creativiteit. Nu kijk ik over mijn schouder en zie ik duidelijk waar ik viel. Waar ik struikelde en waar ik ben gaan staan. Door al die valpartijen ben ik als persoon gegroeid en dat is terug te horen in mijn stem. Ik heb een karakterstem: diep, donker, rustig, laag en warm. Hier onderscheid ik me mee en op deze wijze wil ik me laten zien en horen.

over René Scharenborg

“Met een stem bereik je iemand, breng je iemand in beweging en komt de boodschap ‘echt’ binnen”

over René Scharenborg

dit ben ik

De eerste klus waarin ik echt mijn stem mocht laten klinken was bij OOG Radio. Iedere woensdag en donderdag was ik nieuwslezer bij de ochtendshow van deze Groningse stadsomroep. Ik vond het zo geweldig om op die manier boodschappen over te brengen, dat ik niet veel later besloot om professioneel voice over te worden.

Ik schreef Scharenborg Stemproducties in bij de KVK en bouwde een professionele opnamestudio in mijn huis. Daar woon ik samen met Mina, mijn vrouw en rechterhand in mijn werk. Ik ben gezegend met twee prachtige kinderen, een zoon en een dochter, die tot mijn eigen verbazing inmiddels volwassen zijn. Tel daar mijn hond bij op en dan is mijn leven vol liefde, plezier en kleur wel aardig samengevat.

Ik houd van muziek en alle mogelijke vormen van expressie. Van een mooi schilderij tot een architectonisch hoogstandje, van de kleurrijke jurken van Mina tot een indrukwekkende film. Maar boven alles ben ik gefascineerd door het fenomeen stemgeluid, de mogelijkheden, de nuances en de effecten. Mijn stem is daarom veel meer dan alleen maar mijn vak, het is een van de belangrijkste levensaders in mijn bestaan.

“Ik geloof erin dat wanneer jij je laat zien, de ander jou ziet.
Ik geloof erin dat wanneer jij spreekt de ander luistert.”