De stem: Breath in Motion

Een ademstroom in klanken, in beweging. Een ademstroom die op gang komt als je iets naar buiten wil brengen. Iets wil vertellen, iets wil delen, iets voor wil lezen, voor een groep staat, iets duidelijk wil maken etc etc.

Je stem is de uitlaatklep van je boodschap en die boodschap ontstaat binnen in jezelf. Het begint met een gedachte, een beeld, geluid, wat jou triggert, om deze boodschap te willen vertellen.

Althans dit is wat ik voor mezelf heb ontdekt, of het voor een ieder geldt dat weet ik natuurlijk niet en toch klinkt het voor mij heel logisch. Bij mij komen er vaak gedachten boven en die wil ik uiten en dat doe ik dan op mijn manier.

Alleen wat is mijn manier?

Als je iets in je hoofd hebt wat je wil uiten, dan weet je vaak hoe je het wil uiten. Vaak gaat dat helemaal vanzelf. Dat verandert als je een tekst van een ander voor je krijgt die je naturel mag inspreken. De tekst is niet van jezelf en dat betekent dat je je eerst de tekst eigen mag maken.

Als je je uit dan is het veelal zo dat je dan precies weet hoe je de boodschap kan vertalen met je stem. Toch als de tekst niet van jou is, dan zul je het vermogen mogen hebben om je in te leven. In contact te komen met je gevoel.

En als je je uit dan gebruik je vaak automatisch je instrument op de juiste manier. Je weet hoe je mond gebruikt, je lippen, tong, tanden etc. Ook hier weer, als de tekst niet van jou is, is het essentieel om je instrument op de juiste manier te gebruiken.

En als je je uit dan zijn het vaak niet eens de woorden die betekenis aan de boodschap geven, maar juist je intonatie, snelheid, energie, volume, houding van je lichaam. Bij een vreemde tekst is het daarom belangrijk dat je naast het inleven (gevoel) ook in staat bent om op de juiste manier de boodschap in beweging te krijgen en dat doe je door het gebruiken van emoties.

Vier pijlers die ik heel belangrijk vindt bij het inspreken. (1) Tekstbesef, weet wat je wil vertellen. (2) Inlevingsvermogen, je zult als het ware in de rol mogen stappen.(3) Techniek, weet hoe je je instrument (stand mond, tong, gehemelte, lippen, articulatie etc) gebruikt. En last but not least (4) Emoties, breng de tekst op de juiste manier in beweging.

We hebben allemaal onze eigen weg. Op mijn weg heb ik ontdekt hoeveel je kan met je stem en blijf ik het dagelijks ontdekken.

Een ademstroom in klanken, in beweging en ik zit achter het stuur 🙂

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.
×

Goedendag

Klik voor WhatsApp gesprek of mail naar info@renescharenborg.nl

× App me...