van binnen naar buiten

De communicatie begint Binnen en drukt zich uit naar Buiten.

Een stem is niet alleen iets om te communiceren, het is ook een uitdrukking van wie je bent.” – Brené Brown

Zoals Brené Brown zegt met je stem druk je iets uit, je drukt jezelf uit. Je doet dat van Binnen (daar ontstaat je intentie of de reactie) naar Buiten (je reactie, de emotie die je laat zien).

binnen de communicatie zijn er een aantal onderdelen die je hier goed bij kunnen helpen

  • Ademhaling dit zorgt voor een heldere en krachtige stem.
  • Articulatie zorgt voor duidelijkheid en verstaanbaarheid.
  • Melodie, intonatie en expressie zijn belangrijk omdat het de emotie en boodschap van de woorden versterkt.

Als Professioneel Stemgebruiker is het voor mij belangrijk dat ik deze vaardigheden beheers, zodat ik een professionele presentatie kan geven of een natural opdracht kan inspreken. Ook in het dagelijkse leven pas ik het toe, omdat het me meer rust, verstaanbaarheid en duidelijkheid oplevert en de contacten hierdoor verbeteren en je elkaar beter leert te begrijpen.

Je ademhaling is dus het uitgangspunt voor een krachtige en heldere stem. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je zo efficiënt mogelijk kan ademen. De buikademhaling is daarbij de meest effectieve.

Je articulatie zorgt voor verstaanbaarheid en duidelijkheid, omdat je precies weet op welke manier je de woorden en zinnen uitspreekt.

Je melodie, intonatie en expressie helpen je om een boodschap krachtiger te maken en echt contact te maken.

een aantal tips die je kunnen helpen om jezelf nog beter naar buiten te brengen

  • Verbeter je ademhaling door diep in te ademen, je adem vast te houden en langzaam uit te ademen. Op internet vind je vele tips hoe jij het beste je ademhaling kan oefenen.
  • Oefen, oefen, oefen je articulatie door bijvoorbeeld hardop te lezen, tongbrekers te oefenen, ontdek hoe je letters/woorden uitspreekt. Oefen door de juiste stand van je mond, tanden, keel etc te gebruiken. Oefenen zorgt voor ontwikkeling.
  • Luister naar andere stemmen en leer van de verschillende manieren hoe mensen zich uiten. Kijk naar het geheel, want communicatie ontstaat niet enkel door de stem. Ook door gebaren en bijvoorbeeld hoe je je voelt.
  • Oefen presentaties of opdrachten in verschillende contexten en experimenteer met verschillende emoties en kijk wat het doet met de boodschap.
  • Vraag om feedback, zodat je je steeds meer kan ontwikkelen.

Om af te sluiten met een Quote van Mariah Carey.